Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (2024)

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (2)

EVC-traject – Branchestandaard B180

Direct Inschrijven

Download Brochure

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (3)

Behaal je branchecertificaat Vakbekwame HBO-Jeugd-en-gezinsprofessional en registreer je bij het SKJ.

Deze EVC-procedure is speciaal ontwikkeld voor professionals die (willen) werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming (ggz, sociaal werk, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg). Je ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat, waarmee je bij het aantonen van minimaal 80% van de deskundigheidsgebieden van de beroepsstandaard recht hebt op een vakbekwaamheidsbewijs van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Hiermee kun je je registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ-Registratie).

  • EVC-traject
  • Doelgroep
  • Procedure
  • Kosten

Erkend EVC- traject jeugdzorg
Er worden steeds hogere eisen gesteld aan jeugd- en gezinsprofessionals en de behoefte aan gekwalificeerd personeel neemt dan ook toe. Geen diploma, maar wel de vereiste kennis in huis? Met een EVC-procedure laat je je werkervaring en de kennis die je in opleidingen hebt opgedaan officieel erkennen. EVC Nederland is specialist in de Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). De procedures zijn volledig conform de landelijke kwaliteitscode van het Nationaal Kenniscentrum EVC opgesteld.

SKJ-registratie halen
Deze procedure is belangrijk voor professionals die op HBO-niveau werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming onder denorm verantwoorde werktoedeling, maar geen diploma hebben waarmee ze zich rechtstreeks in hetSKJ-registerkunnen registreren.

Je ontvangt een officieel erkend Ervaringscertificaat, waarmee je bij het aantonen van minimaal 80% van de deskundigheidsgebieden van de beroepsstandaard recht hebt op een vakbekwaamheidsbewijs van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Hiermee kun je je registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Doelgroep

Voor professionals die (willen) werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming
Je biedt hulp en bescherming aan kinderen of jongeren tot 23 jaar en hun ouders. In veel gevallen heb je te maken met complexe en multi-problematiek zoals onhandelbaarzijn en het afsluiten voor contacten met anderen.Je begeleidt en ondersteunt de kinderen, jongerenen hun ouders of pleegouders bij dit soort problemen.Je voert intakegesprekken, doet onderzoeken stelt samen met de jongere een stappenplan op.Tijdens de begeleiding gebruik je hulpverleningsmethodendie op de hulpvraag van de jongere eneventueel op die van de ouders zijn afgestemd. Debehandeling is gericht op de jongere of op dejongereén de ouders. Je bent werkzaam in desocialeen maatschappelijke hulpverlening, ggz,gehandicaptenzorg of in de jeugdzorg. Heb je doorje ervaringwel een functie op HBO-niveau, maar niet het bijpassende HBO-diploma? Kies er danvoor je competenties te laten erkennen. EVC CentrumNederland biedt hiervoor de EVC-procedure op deberoepsstandaardVakbekwameHBO Jeugd- en Gezinsprofessional.

Kom ik in aanmerking?
Om voor dit EVC-traject in aanmerking te komen moet je aan het volgende voldoen:

1. Al minstens 1 jaar werken in een HBO-functie.

2. Verantwoordelijk zijn voor de taken die volgens de norm verantwoorde werktoedeling door een geregistreerd professional moeten worden uitgevoerd. Verantwoordelijk zijn voor de taken die volgens de norm verantwoorde werktoedeling door een geregistreerd professional moeten worden uitgevoerd.

3. Én die niet voldoen aan de registratie-eisen voor de kamer Jeugd- en gezinsprofessionals in het SKJ. Bijvoorbeeld omdat zij een MBO-diploma hebben of hun HBO- of WO-opleiding niet hebben afgerond of omdat hun huidige HBO-diploma geen toegang geeft tot het SKJ-register.

Aan welke deskundigheidsgebieden moet ik voldoen?
1. Ondersteunen bij regievoeren;
2. Samenwerken met de jeugdige en het gezin;
3. Versterken van het netwerk;
4. Interdisciplinair samenwerken met en rond de jeugdige en zijn systeem;
5. Regie (deels en tijdelijk) overnemen van de jeugdige en zijn gezin;
6. Ethisch en integer handelen.

Procedure

Zo verloopt het EVC-traject jeugd- en gezinsprofessional
De doorlooptijd van de EVC-procedure is 3 tot 6 maanden. Volg deze stappen:
Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (4)
1. Nadat je op onze website deQuickscanhebt ingevuld, benaderen we je voor een telefonisch adviesgesprek. De uitslag hiervan ontvang je per e-mail.
2. Wil je starten? Vul dan hetinschrijfformulierin. Als bevestiging ontvang je binnen 2 werkdagen per e-mail je persoonlijke inlogcodes voor de digitale EVC-tool.
3. In de EVC-tool maak je een portfolio met alle relevante en aantoonbare ervaringen en voeg je bewijsstukken toe. Hierbij kun je denken aan diploma’s, functiebeschrijvingen, beoordelingen, certificaten, plannen, rapportages, foto’s, logboeken etc. Alle bewijsstukken die je toevoegt moeten authentiek en geanonimiseerd zijn. Bij het invullen van de EVC-tool word je geholpen door een portfoliobegeleider, een expert binnen je vakgebied. Daarnaast bieden we groepsportfoliobijeenkomsten aan.
4. Als je portfolio compleet is ingevuld, volgt het assessment. Dit is een interview van totaal anderhalf uur. Tijdens dit interview wordt je portfolio besproken en beoordeeld door de EVC-beoordelaars (assessoren).
5. Na afloop schrijven de assessoren een rapportage in de vorm van een Ervaringscertificaat met daarin een onderbouwing voor elke erkende competentie. Dit officiële Ervaringscertificaat ontvang je digitaal (uiterlijk 4 weken na je assessment) en dit wordt opgenomen in het register voor Ervaringscertificaten.
6. Wanneer je minimaal 80% van de deskundigheidsgebieden erkend hebt gekregen heb je recht op een vakbekwaamheidsbewijs van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Hiermee kun je je (her)registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Vervolgadvies
Als uit je EVC-procedure blijkt dat je nog niet alle deskundigheidsgebieden beheerst, dan kun je deze kennis opdoen via een opleiding, werkervaring of training. Het is vervolgens mogelijk om aansluitend een aanvullend EVC-traject te doen waarmee je aantoont ook over de ontbrekende competenties te beschikken. Als je dat hebt aangetoond, kan alsnog het vakbekwaamheidsbewijs Vakbekwame HBO Jeugd- en Gezinsprofessional worden aangevraagd waarmee je je kunt (her)registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Doe de Quickscan voor een vrijblijvend adviesgesprek

Kosten

Wat kost een branchecertificaat Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional?
Quickscan: € 0,-
Inschrijfkosten:€ 100,-
Digitale inventarisatie en portfoliobegeleiding:€ 580,-
Persoonlijk assessment: € 750,-
Ervaringscertificaat: € 295,-
Vervolgadvies:€ 0,-
Totale kosten:€ 1.725,-

Op de EVC-procedure is 21% btw van toepassing.

Bij betaling ineens is 8% korting inbegrepen. Betaal je in termijnen, dan vervalt deze korting.

Het aanvragen van het Vakbekwaamheidsbewijs bij het Nationaal Kenniscentrum EVC (€ 175,-) is in bovenstaande prijs niet meegenomen.

Druk af naar PDF

Wil je weten of je in aanmerking komt voor ditEVC-traject?

Doe onze Quickscan & onze adviseurs plannen met jou een vrijblijvend adviesgesprek in.

Quickscan

Wil je starten? Schrijf je na het adviesgesprek in opevc-nederland.nl/inschrijven.

Ervaringsverhalen

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (5)

“”Ik heb de EVC-procedure doorlopen, omdat het een eis was vanuit mijn werkgever. Ik hoopte hiermee aan te tonen dat ik wel degelijk vakbekwaam ben. Door mijn werkgever is er uiteindelijk weinig mee gedaan.””

– Gonnie Janssen –  Bedrijfsadministrateur (niveau 4)

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (6)

“”De EVC-procedure heeft mij opgeleverd dat ik voor de opleiding MMZ4 Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg alle vakken behalve Engels, Nederlands en rekenen vrijgesteld heb gekregen.””

– Marjon Verboom – Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (7)

“”Ik vond het een waardevolle investering en een bevestiging van de kennis die ik in de loop van de jaren heb opgedaan.””

– Wim Veldhorst – GGZ-agoog

“Ik ben blij dat ik dit traject heb mogen doen.Zodat ik niet terug de schoolbanken in hoefde te gaan. En op deze manier toch nog mijn diploma te kunnen behalen.”

– Roy van Bijsterveld – Eerste monteur mechatronica

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (8)

“”Op een korte uitstap op de vrachtwagen na, heb ik altijd in het magazijn gestaan. Inmiddels werk ik al 10 jaar bij FN Steel. De staalindustrie is een hele turbulente industrie. ””

– Petra Vermeer-Leenknecht – MBO Logistiek Medewerker niveau 2

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (9)

“”Als allrounder ben je een soort smeermiddel van de ploeg. Je springt her en der bij als er wat is. Zo moest ik storingen oplossen en mensen aansturen””

– Marco Vuurens – Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouw

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (10)

“”Omdat er in verband met accreditering alleen gediplomeerde doktersassistentes in onze praktijk aanwezig mogen zijn, heb ik gekozen voor deze EVC-procedure.””

– Tanja Heurman –  MBO Doktersassistent

“In oktober het evc traject afgerond. Erg tevreden met het resultaat. Werd goed begeleid en het assessment verliep ook heel fijn. Al met al een goede en snelle oplossing om met een verkort traject een mbo 4 diploma te behalen.”

– Cas Bommer – Technicus mechatronica systemen

Over EVC Nederland

EVC Nederland is onderdeel van Salta Group en erkend aanbieder van EVC-trajecten. Daarmee gaan we verspilling van tijd, geld en menselijk kapitaal tegen. En brengen we mensen en organisaties snel naar hun gewenste positie van morgen.

Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (11)
Vakbekwame HBO Jeugd-en-Gezinsprofessional (SKJ-registratie) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6349

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.