Jeugd- en Gezinsprofessional – HaKa EVC (2024)

Jeugd- en Gezinsprofessional – HaKa EVC (1)

HBO • Branchestandaard B180

  • Overzicht
  • Procedure
  • Aanvullende informatie
  • Het traject
  • Duur en kosten

Het EVC op de EVC standaard Vakbekwame HBO jeugd en gezinsprofessional is specifiek bestemd voor professionals die werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming.
Het doorlopen van dit EVC-traject geeft, na het verzilveren van het ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs, recht op (her)registratie als Jeugd- en gezinsprofessional bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Voor dit EVC-traject dient men op het moment van starten minimaal één jaar in de jeugdhulp te werken op HBO-niveau.

De EVC-procedure bestaat uit:

  • Online portfolio
    De kandidaat vult een digitaal portfolio met beroepsproducten en theoretische onderbouwingen. Daarmee maakt de kandidaat inzichtelijk of hij over de benodigde competenties beschikt. De gebruikte bewijslast in het portfolio moet voldoen aan de VRAAK-criteria (Variatie, Relevantie, Authenticiteit, Actualiteit, Kwantiteit).
  • Criteriumgericht interview (CGI).
    Na beoordeling van het portfolio vindt er een eindgesprek plaats met twee assessoren. Hierbij wordt gewerkt op basis van de STARR-methode. Een kandidaat kan mondeling, middels voorbeelden van concreet werkgedrag, aantonen over de benodigde competenties te beschikken.

De EVC-procedure is inclusief

  • 1 startbijeenkomst
  • 1 begeleidingsbijeenkomst
  • Dagelijkse digitale begeleiding.
  • 1x per week een online vragenuur
  • Toegang tot een digitaal portfolio/EVC omgeving
  • Criteriumgericht interview (CGI).
  • Ervaringscertificaat (inclusief uitgebreide rapportage per indicator).
  • Registratie in het landelijke EVC register van het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Inhoud

Het EVC-traject voor de vakbekwame HBO jeugd- en gezinsprofessional bestaat uit de volgende 6 deskundigheidsgebieden:

  1. Ondersteunen bij regie voeren
  2. Samenwerken met de jeugdige en zijn gezin
  3. Versterken van het netwerk
  4. Interdisciplinair samenwerken met en rond de jeugdige en zijn gezin/netwerk
  5. Regie (deels en tijdelijk) overnemen van de jeugdige en zijn gezin
  6. Ethisch en integer handelen

Meer informatie over dit EVC traject tref jij aan in het volgende document: EVC-standaard vakbekwame HBO jeugd- en gezinsprofessional.

Het kan voorkomen dat je in het eerste traject niet alle deskundigheidsgebieden (voldoende) kunt aantonen. Je krijgt dan een op maat gemaakt advies van onze assessoren met betrekking tot deskundigheidsbevordering. Hierna kun je een aanvullend EVC-traject starten. De kosten voor het aanvullende EVC-traject worden in het advies van de assessoren opgenomen.

Samenwerking NCOI en Christelijke Hogeschool Ede

Met je ervaringscertificaat van het EVC-traject bij HaKa kun je bij het NCOI en bij de Christelijke Hogeschool Ede vrijstellingen aanvragen voor de hbo bachelor Social Work met uitstroomprofiel Jeugd. Bij het NCOI is het mogelijk om in 1,5 á 2 jaar je hbo bachelor te behalen. Bij de Christelijke Hogeschool Ede is het mogelijk om in 2 á 2,5 jaar je hbo bachelor te behalen. Neem contact op met het secretariaat van HaKa als je hier meer informatie over wilt.

De EVC-procedure bestaat uit het opbouwen van een digitaal portfolio waarin de deelnemer aan de hand van beroepsproducten (schriftelijke, anonieme stukken uit het cliëntdossier) en theorie laat zien over alle competenties behorende bij het beroepsprofiel te beschikken, en een Criteriumgericht Interview met inhoudsdeskundigen.

  • Aanmelden. Dit kan door het intakeformulier digitaal in te vullen. Deze is te vinden aan de rechterkant van deze webpagina. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, zodat we een goede inschatting kunnen maken of je voldoet aan de start criteria. Na ontvangst en beoordeling van dit formulier nodigen we je uit voor een (groepsgewijze) startbijeenkomst, waarin het traject wordt toegelicht en er ruimte is voor vragen. Als je niet voldoet aan de startcriteria van het EVC- traject, adviseren we je over alternatieve mogelijkheden.
  • Startbijeenkomst. In deze (groepsgewijze) bijeenkomst wordt toegelicht hoe het EVC-traject werkt en wat er van je verwacht wordt. Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor vragen. Je kunt na afloop van deze bijeenkomst besluiten of je wel of niet gaat starten. De startbijeenkomst is gratis en vrijblijvend. De bijeenkomst duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  • Opening digitale omgeving. Als je na de startbijeenkomst besluit het traject te starten, krijg je een EVC-overeenkomst. Hierin staan jouw rechten en plichten als deelnemer, maar ook de rechten en plichten van HaKa. Lees hem dus goed door. Nadat je de overeenkomst hebt ondertekend, wordt er een digitaal portfolio voor je geopend. In deze online omgeving ga je jouw portfolio opbouwen.
  • Begeleiding. Twee weken na je start is er een verplichte begeleiding waar je verdere instructie krijgt en vragen kunt stellen over het vullen van je portfolio. Je dient voor deelname aan deze begeleiding ten minste één verantwoordingsformulier inclusief bijbehorende beroepsproducten te hebben gemaakt.
  • Digitale begeleiding. Tijdens je traject is er onbeperkt online begeleiding beschikbaar. Je kunt praktische vragen stellen over bijvoorbeeld de opbouw van het portfolio en feedback vragen op je gemaakte stukken. De begeleiders van HaKa begeleiden je gedurende het traject op (schrijf-) vorm en het zo optimaal als mogelijk vullen van je portfolio, maar zijn geen beoordelaars! Het streven is om binnen 3 werkdagen op vragen en feedbackverzoeken te antwoorden.
  • Online vragenuur. Eén keer in de week is er een online vragenuur. Tijdens dit vragenuur zit een begeleider van HaKa klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt hier ook sparren met andere EVC-deelnemers. Het vragenuur is onbeperkt bij te wonen gedurende je traject. Instructies voor deelname vind je in je eigen EVC-omgeving.
  • Instructievideo’s. Er zijn in je EVC-omgeving video’s beschikbaar met instructies voor het zo optimaal mogelijk vullen van je portfolio.
  • Portfoliobeoordeling. Een procesassessor beoordeelt het portfolio. Hierbij wordt per gedragsindicator en per theoretische onderbouwing beoordeeld of dit voldoende is aangetoond.
  • Criteriumgericht interview. Indicatoren en theorie die nog onvoldoende in het portfolio zijn aangetoond worden door een inhoudsassessor uitgevraagd in het eindgesprek. Bij dit gesprek is ook een procesassessor aanwezig.
  • Rapportage. De portfoliobeoordeling en de uitwerking van het CGI vormen samen de eindbeoordeling. Dit wordt verwerkt in een uitgebreid ervaringscertificaat.
  • Registratie. Jouw EVC-resultaten worden door HaKa geregistreerd in het EVC- register van het Nationaal kenniscentrum EVC.
  • Verzilvering. Heb je alle deskundigheidsgebieden voldoende aangetoond en wil je je registreren bij het SKJ? Verzilver dan je ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs. Dit doe je via HaKa. Instructies hiervoor krijg je als je ervaringscertificaat/rapportage klaar is gemaakt.

Duur

De EVC-procedure kan in gemiddeld 45 uur doorlopen worden. Door onze gestructureerde werkwijze is het mogelijk om in 40 uur het portfolio te vullen. De overige +/- 5 uur wordt besteed aan de startbijeenkomst, de begeleiding, het criteriumgericht interview (CGI) en -optioneel- deelname aan de vragenuurtjes en online begeleiding. We adviseren kandidaten om elke week minstens een dagdeel te reserveren/vrij te maken voor het vullen van het portfolio, zodat het portfolio in een tijdbestek van 10 weken afgerond kan worden.

Kosten

  • € 1.595,00 excl. BTW (€ 1.929,95 incl. BTW) voor het EVC-traject.
  • € 245,00 voor het vakbekwaamheidsbewijs. Indien alle deskundigheidsgebieden voldoende zijn beoordeeld, kan het ervaringscertificaat worden verzilverd in een vakbekwaamheidsbewijs bij het Nationaal Kenniscentrum EVC. Met het vakbekwaamheidsbewijs kun je je registratie bij het SKJ realiseren. De kosten van het
    vakbekwaamheidsbewijs zijn niet inbegrepen bij de eerder genoemde prijs voor het EVC-traject.
  • € 160,00 (incl. 21% BTW) voor verlenging van toegang tot de online EVC-omgeving, omdat het traject niet in de daarvoor beschikbare tijd (26 weken) is afgerond. Als er verlenging nodig is, kan de toegang met maximaal zes maanden verlengd worden. Het EVC-traject moet in één jaar na de start afgerond te zijn. Verlenging kan dus slechts eenmalig.
  • €90,75 (incl. 21% BTW) voor extra face-to-face begeleiding met één van onze begeleiders. De extra begeleiding kan individueel of als groep (bijvoorbeeld bij kandidaten die in-company een EVC-traject doorlopen) afgenomen worden.
  • De kosten voor een aanvullend EVC-traject zijn bij één deskundigheidsgebied € 480,- (excl. 21% btw) en bij ieder opvolgend deskundigheidsgebied € 270,- (excl. 21% btw). Deze kosten zijn exclusief de kosten voor eventuele trainingen/cursussen die aanbevolen worden ter deskundigheidsbevordering.

Overzicht

Het EVC op de EVC standaard Vakbekwame HBO jeugd en gezinsprofessional is specifiek bestemd voor professionals die werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming.
Het doorlopen van dit EVC-traject geeft, na het verzilveren van het ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs, recht op (her)registratie als Jeugd- en gezinsprofessional bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Voor dit EVC-traject dient men op het moment van starten minimaal één jaar in de jeugdhulp te werken op HBO-niveau.

Procedure

De EVC-procedure bestaat uit:

  • Online portfolio
    De kandidaat vult een digitaal portfolio met beroepsproducten en theoretische onderbouwingen. Daarmee maakt de kandidaat inzichtelijk of hij over de benodigde competenties beschikt. De gebruikte bewijslast in het portfolio moet voldoen aan de VRAAK-criteria (Variatie, Relevantie, Authenticiteit, Actualiteit, Kwantiteit).
  • Criteriumgericht interview (CGI).
    Na beoordeling van het portfolio vindt er een eindgesprek plaats met twee assessoren. Hierbij wordt gewerkt op basis van de STARR-methode. Een kandidaat kan mondeling, middels voorbeelden van concreet werkgedrag, aantonen over de benodigde competenties te beschikken.

De EVC-procedure is inclusief

  • 1 startbijeenkomst
  • 1 begeleidingsbijeenkomst
  • Dagelijkse digitale begeleiding.
  • 1x per week een online vragenuur
  • Toegang tot een digitaal portfolio/EVC omgeving
  • Criteriumgericht interview (CGI).
  • Ervaringscertificaat (inclusief uitgebreide rapportage per indicator).
  • Registratie in het landelijke EVC register van het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Aanvullende informatie

Inhoud

Het EVC-traject voor de vakbekwame HBO jeugd- en gezinsprofessional bestaat uit de volgende 6 deskundigheidsgebieden:

  1. Ondersteunen bij regie voeren
  2. Samenwerken met de jeugdige en zijn gezin
  3. Versterken van het netwerk
  4. Interdisciplinair samenwerken met en rond de jeugdige en zijn gezin/netwerk
  5. Regie (deels en tijdelijk) overnemen van de jeugdige en zijn gezin
  6. Ethisch en integer handelen

Meer informatie over dit EVC traject tref jij aan in het volgende document: EVC-standaard vakbekwame HBO jeugd- en gezinsprofessional.

Het kan voorkomen dat je in het eerste traject niet alle deskundigheidsgebieden (voldoende) kunt aantonen. Je krijgt dan een op maat gemaakt advies van onze assessoren met betrekking tot deskundigheidsbevordering. Hierna kun je een aanvullend EVC-traject starten. De kosten voor het aanvullende EVC-traject worden in het advies van de assessoren opgenomen.

Samenwerking NCOI en Christelijke Hogeschool Ede

Met je ervaringscertificaat van het EVC-traject bij HaKa kun je bij het NCOI en bij de Christelijke Hogeschool Ede vrijstellingen aanvragen voor de hbo bachelor Social Work met uitstroomprofiel Jeugd. Bij het NCOI is het mogelijk om in 1,5 á 2 jaar je hbo bachelor te behalen. Bij de Christelijke Hogeschool Ede is het mogelijk om in 2 á 2,5 jaar je hbo bachelor te behalen. Neem contact op met het secretariaat van HaKa als je hier meer informatie over wilt.

Het traject

De EVC-procedure bestaat uit het opbouwen van een digitaal portfolio waarin de deelnemer aan de hand van beroepsproducten (schriftelijke, anonieme stukken uit het cliëntdossier) en theorie laat zien over alle competenties behorende bij het beroepsprofiel te beschikken, en een Criteriumgericht Interview met inhoudsdeskundigen.

  • Aanmelden. Dit kan door het intakeformulier digitaal in te vullen. Deze is te vinden aan de rechterkant van deze webpagina. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, zodat we een goede inschatting kunnen maken of je voldoet aan de start criteria. Na ontvangst en beoordeling van dit formulier nodigen we je uit voor een (groepsgewijze) startbijeenkomst, waarin het traject wordt toegelicht en er ruimte is voor vragen. Als je niet voldoet aan de startcriteria van het EVC- traject, adviseren we je over alternatieve mogelijkheden.
  • Startbijeenkomst. In deze (groepsgewijze) bijeenkomst wordt toegelicht hoe het EVC-traject werkt en wat er van je verwacht wordt. Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor vragen. Je kunt na afloop van deze bijeenkomst besluiten of je wel of niet gaat starten. De startbijeenkomst is gratis en vrijblijvend. De bijeenkomst duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
  • Opening digitale omgeving. Als je na de startbijeenkomst besluit het traject te starten, krijg je een EVC-overeenkomst. Hierin staan jouw rechten en plichten als deelnemer, maar ook de rechten en plichten van HaKa. Lees hem dus goed door. Nadat je de overeenkomst hebt ondertekend, wordt er een digitaal portfolio voor je geopend. In deze online omgeving ga je jouw portfolio opbouwen.
  • Begeleiding. Twee weken na je start is er een verplichte begeleiding waar je verdere instructie krijgt en vragen kunt stellen over het vullen van je portfolio. Je dient voor deelname aan deze begeleiding ten minste één verantwoordingsformulier inclusief bijbehorende beroepsproducten te hebben gemaakt.
  • Digitale begeleiding. Tijdens je traject is er onbeperkt online begeleiding beschikbaar. Je kunt praktische vragen stellen over bijvoorbeeld de opbouw van het portfolio en feedback vragen op je gemaakte stukken. De begeleiders van HaKa begeleiden je gedurende het traject op (schrijf-) vorm en het zo optimaal als mogelijk vullen van je portfolio, maar zijn geen beoordelaars! Het streven is om binnen 3 werkdagen op vragen en feedbackverzoeken te antwoorden.
  • Online vragenuur. Eén keer in de week is er een online vragenuur. Tijdens dit vragenuur zit een begeleider van HaKa klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt hier ook sparren met andere EVC-deelnemers. Het vragenuur is onbeperkt bij te wonen gedurende je traject. Instructies voor deelname vind je in je eigen EVC-omgeving.
  • Instructievideo’s. Er zijn in je EVC-omgeving video’s beschikbaar met instructies voor het zo optimaal mogelijk vullen van je portfolio.
  • Portfoliobeoordeling. Een procesassessor beoordeelt het portfolio. Hierbij wordt per gedragsindicator en per theoretische onderbouwing beoordeeld of dit voldoende is aangetoond.
  • Criteriumgericht interview. Indicatoren en theorie die nog onvoldoende in het portfolio zijn aangetoond worden door een inhoudsassessor uitgevraagd in het eindgesprek. Bij dit gesprek is ook een procesassessor aanwezig.
  • Rapportage. De portfoliobeoordeling en de uitwerking van het CGI vormen samen de eindbeoordeling. Dit wordt verwerkt in een uitgebreid ervaringscertificaat.
  • Registratie. Jouw EVC-resultaten worden door HaKa geregistreerd in het EVC- register van het Nationaal kenniscentrum EVC.
  • Verzilvering. Heb je alle deskundigheidsgebieden voldoende aangetoond en wil je je registreren bij het SKJ? Verzilver dan je ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs. Dit doe je via HaKa. Instructies hiervoor krijg je als je ervaringscertificaat/rapportage klaar is gemaakt.

Duur en kosten

Duur

De EVC-procedure kan in gemiddeld 45 uur doorlopen worden. Door onze gestructureerde werkwijze is het mogelijk om in 40 uur het portfolio te vullen. De overige +/- 5 uur wordt besteed aan de startbijeenkomst, de begeleiding, het criteriumgericht interview (CGI) en -optioneel- deelname aan de vragenuurtjes en online begeleiding. We adviseren kandidaten om elke week minstens een dagdeel te reserveren/vrij te maken voor het vullen van het portfolio, zodat het portfolio in een tijdbestek van 10 weken afgerond kan worden.

Kosten

  • € 1.595,00 excl. BTW (€ 1.929,95 incl. BTW) voor het EVC-traject.
  • € 245,00 voor het vakbekwaamheidsbewijs. Indien alle deskundigheidsgebieden voldoende zijn beoordeeld, kan het ervaringscertificaat worden verzilverd in een vakbekwaamheidsbewijs bij het Nationaal Kenniscentrum EVC. Met het vakbekwaamheidsbewijs kun je je registratie bij het SKJ realiseren. De kosten van het
    vakbekwaamheidsbewijs zijn niet inbegrepen bij de eerder genoemde prijs voor het EVC-traject.
  • € 160,00 (incl. 21% BTW) voor verlenging van toegang tot de online EVC-omgeving, omdat het traject niet in de daarvoor beschikbare tijd (26 weken) is afgerond. Als er verlenging nodig is, kan de toegang met maximaal zes maanden verlengd worden. Het EVC-traject moet in één jaar na de start afgerond te zijn. Verlenging kan dus slechts eenmalig.
  • €90,75 (incl. 21% BTW) voor extra face-to-face begeleiding met één van onze begeleiders. De extra begeleiding kan individueel of als groep (bijvoorbeeld bij kandidaten die in-company een EVC-traject doorlopen) afgenomen worden.
  • De kosten voor een aanvullend EVC-traject zijn bij één deskundigheidsgebied € 480,- (excl. 21% btw) en bij ieder opvolgend deskundigheidsgebied € 270,- (excl. 21% btw). Deze kosten zijn exclusief de kosten voor eventuele trainingen/cursussen die aanbevolen worden ter deskundigheidsbevordering.
  • Gemiddelde doorlooptijd: 45 uur • 15 weken

    Kosten: € 1.595,00 (exclusief 21% BTW)

    Locatie: online • aankopen

  • Interesse?

    Klik hier voor het intakeformulier voor dit EVC-traject.

  • Wij helpen je graag

    Heb je een vraag over dit EVC-traject? Of wil je EVC-trajecten incompany organiseren? Stuur ons hier een bericht of bel: 085 – 4012 730

Misschien ook interessant:

Jeugd- en Gezinsprofessional

HBO • Branchestandaard B180

Startbekwame Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

MBO • Branchestandaard B301

Vakbekwame Sociaal Werker

HBO • Branchestandaard B186

Begeleider Maatschappelijke Zorg

MBO • Niveau 3 • Crebo-nummer 25780

Helpende Zorg en Welzijn

MBO • Niveau 2 • Crebo-nummer 25498

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

MBO • Niveau 3 • Crebo-nummer 25696

Gehandicaptenzorg

HBO

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

MBO • Niveau 4 • Crebo-nummer 25697

Competentiestandaard

HBO

Vakbekwame Sociaal Werker

MBO • Branchestandaard B186

Sociaal Werker

MBO • Niveau 4 • Crebo-nummer 25615

Verzorgende Individuele Gezondheidszorg

MBO • Niveau 3 • Crebo-nummer 23187

Daarom kiezen voor HaKa EVC

HaKa focust op inhoud en resultaat. Met intensieve begeleiding en een prettige samenwerking. De weg naar een erkend certificaat.

Meer over ons

  • Altijd de juiste expertise
  • Specifiek aanbod
  • Snelle dienstverlening
  • Jarenlange ervaring
Jeugd- en Gezinsprofessional – HaKa EVC (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.