Wat is EVC? Zo werkt een EVC-traject | EVC Nederland (2024)

Wat is EVC? Zo werkt een EVC-traject | EVC Nederland (1)

Alle EVC-procedures

EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties

EVC maakt zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen je hebt opgedaan. Samen met jou verzamelen we op een gestructureerde wijze informatie en het resultaat wordt vastgelegd in een Ervaringscertificaat. Daarmee worden jouw kennis en kunde gevalideerd en officieel erkend.

Zinvol als je voor jouw functie een certificaat nodig hebt. Of als je de ambitie hebt om je verder te ontwikkelen in een vervolgopleiding. Zo komt dat MBO- of HBO-diploma met eventuele vrijstellingen sneller binnen handbereik. Ook handig als je bij je volgende sollicitatie duidelijk kunt aangeven waar je staat en over welke competenties je beschikt.

EVC is een initiatief van de overheid en wordt sterk gepromoot door de Projectdirectie Leren en Werken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor is het Nationaal Kenniscentrum EVC opgericht dat een kwaliteitscode heeft opgesteld. EVC Nederland werkt volgens deze kwaliteitscode en is dan ook erkend aanbieder van EVC-procedures op MBO-, HBO-niveau en branche- en beroepscertificaten.

Zo werkt een EVC-traject

Een EVC-traject doorloop je binnen 3 tot 6 maanden. De procedure bestaat uit 5 stappen:

Wat is EVC? Zo werkt een EVC-traject | EVC Nederland (2)
  1. Doe de Quickscan en krijg advies
    Om een EVC-traject te starten, geven we graag vooraf advies en uitleg. Vul daarom eerst de Quickscan in. Een adviseur benadert je voor een telefonisch adviesgesprek. De uitslag ontvang je per e-mail.
  2. Schrijf je in
    Je kunt direct starten met de EVC-procedure. Gebruik hiervoor het inschrijfformulier. Binnen 2 dagen ontvang je per e-mail een bevestiging van je inschrijving, met inlogcodes voor de digitale EVC-tool.
  3. Maak je portfolio
    Wanneer je toegang hebt tot de EVC-tool start je met de opbouw van je portfolio. Dit portfolio bestaat uit voorbeelden van je ervaring en relevante bewijsstukken. Hierbij kun je denken aan diploma’s, functiebeschrijvingen, beoordelingen, certificaten, plannen, rapportages, foto’s, logboeken etc. Alle bewijsstukken die je toevoegt moeten authentiek en geanonimiseerd zijn. Bij het invullen van de EVC-tool word je geholpen door een portfoliobegeleider, een expert binnen je vakgebied. Daarnaast bieden we groepsgewijze portfoliobijeenkomsten aan.
  4. Doorloop het assessment
    Is je portfolio compleet? Dan volgt een assessment, Dit bestaat uit een interview van anderhalf uur waarin je met de EVC-beoordelaar (assessor) in gesprek gaat over je portfolio. Bij MBO EVC’s vindt er ook een werkplekbezoek plaats in combinatie met een interview.
  5. Ontvang je Ervaringscertificaat
    Na het assessment schrijft de assessor een rapportage, deze vormt het officieel erkende Ervaringscertificaat. In het rapport staat een beschrijving van jouw behaalde competenties. Je hebt nu officieel je niveau aangetoond! Je ontvangt het certificaat digitaal binnen 4 weken na je assessment. Het certificaat wordt opgenomen in het register voor Ervaringscertificaten.

Optioneel: vraag een opleidingsplan aan

Wil je na het behalen van je Ervaringscertificaat een vervolgopleiding starten? Dan kunnen we kosteloos en vrijblijvend een opleidingsplan voor je aanvragen bij één van onze partners. In een opleidingsplan staan de onderdelen die je nog moet volgen voor het behalen van je diploma. Dankzij je Ervaringscertificaat is de kans groot dat je voor een deel van je opleiding vrijstelling krijgt. Hierdoor kun je versneld je opleiding afronden. Welke vrijstellingen je krijgt, bepaalt de examencommissie van jouw school.

Alle EVC-trajecten

Zoek jouw EVC-procedure op niveau, vakgebied en aantal jaar werkervaring

Zoek EVC-traject

Veelgestelde vragen over EVC

Wat is EVC?

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Dit betekent dat wat je geleerd hebt op school, in je werk of privé wordt beoordeeld en erkend. EVC maakt zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen je hebtopgedaan. Daartoe wordt op een gestructureerde wijze, samen met jou, informatie verzameld. Het resultaat wordt vastgelegd in een Ervaringscertificaat. Met het certificaat toon je jouw kennis en kunde aan. Dit is heel zinvol als je jezelf verder wilontwikkelen in een vervolgopleiding of als je bij een sollicitatie duidelijk wilt aangeven waar je staat en over welke competenties je reeds beschikt.

Hoe werkt een EVC-traject

Is EVC officieel erkend?

Ja, EVC is een initiatief van de overheid en wordt sterk gepromoot door de Projectdirectie Leren en Werken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarom is het Nationaal Kenniscentrum EVC opgericht die een kwaliteitscode code heeft opgesteld. EVC Nederland werkt volgens deze EVC kwaliteitscode en is dan ook erkend aanbieder van EVC procedures op MBO en HBO niveau, competentiestandaarden en branche-en beroepsstandaarden.

Wat is het doel van een EVC-traject?

Elke EVC-traject sluit je af met het landelijk erkende Ervaringscertificaat. Dit geeft weer welke competenties je erkend hebt gekregen. Op basis daarvan kun je, als volgende stap, vrijstellingen aanvragen in een opleiding.Je vraagt aan de opleider van je keuze wat je erkenningen opleveren aan vrijstellingen. Dit kan per opleider verschillen, afhankelijk van de opbouw van een opleidingsprogramma. Bied je Ervaringscertificaat aan bij verschillende opleiders. Zo weet je welk opleidingsprogramma het best bij je aansluit. Je hebt de keuze uit studieduurverkorting of studielastverlichting. EVC Nederland kan voor jou bij verschillende opleidingspartners een persoonlijk opleidingsplan verzorgen.

Kom ik met mijn ervaring(en) in aanmerking voor de EVC-traject?

Je komt in aanmerking voor een EVC-traject als je minimaal twee jaar (voor MBO) en minimaal 3 jaar (voor HBO) (werk)ervaring hebt opgedaan in een functie hoger of in een ander vakgebied dan je diploma. Maar ook als je ervaring hebt opgedaan in vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Behoefte aan meer specifieke informatie? Doorloop dan kosteloos de Quickscan.

Kan ik met mijn ervaring die ik heb opgedaan in het buitenland een EVC-traject doorlopen?

Ja, met buitenlandse kwalificatie(s) en ervaring(en) kan dat. Houd er wel rekening mee dat we alleen Nederlands- en Engelstalige bewijsstukken in behandeling nemen. Laat dus buitenlandse documenten die relevant zijn voor de procedure (diploma’s, certificaten, beoordelingsverslagen, enzovoort) vertalen naar het Nederlands of Engels.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een EVC-traject?

Je komt in aanmerking voor een EVC-traject als je minimaal 2 jaar (voor MBO) en minimaal 3 jaar (voor HBO) (werk)ervaring hebt opgedaan in een functie hoger of in een ander vakgebied dan je diploma.
Maar ook als je ervaring hebt opgedaan in vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Behoefte aan meer specifieke informatie?

Doe hier de Quickscan

Wat is EVC? Zo werkt een EVC-traject | EVC Nederland (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6685

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.